ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΠΙΡΤΟ ΝΑ ΜΕ ΑΝΑΨΕΙΣ...

2012 - 2013




ΒΙΓΛΑΤΟΥΡΙ: Μια μέρα στην Αρχαία Κύμη

Πώς ζούσαν, με τι ασχολούνταν, πώς ψυχαγωγούνταν, πώς εκπαιδεύονταν και τι έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα;







ΒΙΓΛΑΤΟΥΡΙ

Το Βιγλατούρι είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Οξυλίθου, όπου σύμφωνα με την αρχαιολόγο, κ. Έφη Σακελαράκη, βρίσκεται η αρχαία Κύμη.

Είναι ο χώρος από όπου ξεκίνησαν τον 8ο αιώνα π. Χ. άποικοι για να δημιουργήσουν την Κούμα στην κάτω Ιταλία, μεταφέροντας εκτός των άλλων και το κυμαϊκό αλφάβητο, το οποίο αργότερα εξελίχτηκε σε λατινικό, και διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.









Κάτω Ιταλία: Ένα ταξίδι μια γιορτή








 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

"Ούτε ο φόβος των μηχανορραφιών και των ραδιούργων, ούτε οι συκοφαντικές στήλες των εφημερίδων δεν μπορούν να με αποπροσανατολίσουν από την πορεία που χάραξα στη ζωή μου. Ας λένε και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Θα έρθει όμως κάποτε ο καιρός που οι άνθρωποι θα κρίνονται όχι σύμφωνα με όσα λέγονται ή γράφονται για τις πράξεις τους, αλλά από τις ίδιες τις πράξεις τους…..
Έχοντας αυτή την πίστη ως αξίωμα έζησα στον κόσμο με θεμέλιο αυτές τις πνευματικές αρχές ως τώρα που βρίσκομαι στη δύση της ζωής μου και νιώθω ευχαριστημένος γι΄  αυτό. Μου είναι αδύνατο να αλλάξω τώρα .Θα συνεχίσω να εκπληρώ πάντοτε το χρέος μου χωρίς να νοιάζομαι για τον εαυτό μου  κι ας γίνει ό,τι γίνει……."

Αυτός ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Σε μια εποχή κατά την οποία στο πολιτικό προσκήνιο κυριαρχούν οι πολιτικάντηδες κι έχει απαξιωθεί η πολιτική ως ενασχόληση των πολιτών με τα της Πολιτείας κρίναμε αναγκαία την έρευνα και τη μελέτη του Μεγάλου Έλληνα Πολιτικού. Του πολιτικού του οποίου η ανδρεία , η γενναιοδωρία και η μεγαλοφροσύνη υπήρξαν ίδιον του χαρακτήρα του και συνέθεταν την Αριστοτέλεια ηθική του.







ΣΥΚΟ ΚΥΜΗΣ

 Το σύκο Κύμης είναι ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
 Οι καιρικές συνθήκες, η σύσταση του εδάφους αλλά και η επεξεργασία του, έχουν δώσει στα σύκα Κύμης ταυτότητα. Οι κάτοικοι του χωριού μας, ασχολούνται με την καλλιέργεια, την συγκομιδή, την επεξεργασία και την εμπορία αυτού του προϊόντος. Η μέθοδος επεξεργασίας είναι ιδιαίτερη και γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Η ενασχόληση με το προϊόν αυτό, μπορεί να  συμπληρώσει το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας.







Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε!

Ο απόηχος όμως από την περσινή χρονιά δε λέει να κοπάσει. 
Τα δυο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήσαμε πέρσι, μετά από ένα κουραστικό αλλά όμορφο ταξίδι που έκαναν, το ένα στο Μπάκολι για να επανασυνδέσει τις δυο πόλεις Κύμη- Μπάκολι και το άλλο στη Μασσαλία για να προβάλλει και να προωθήσει το τοπικό μας προϊόν επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα! 


Ελάτε να τα δούμε!












 


....και κάπως έτσι κλείνει ένας σημαντικός κύκλος.Ένας κύκλος που άνοιξε πέρυσι το Σεπτέμβρη, ακολουθώντας συναρπαστική τροχιά και ολοκληρώθηκε με το ταξίδι της αδελφοποίησης στην Ιταλία. Σε μία μόλις χρονιά καταφέραμε τόσα πολλά....γνωρίσαμε σημαντικές προσωπικότητες, επισκεφτήκαμε ιδιαίτερα μέρη, συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, εκπονήσαμε σημαντικές & δύσκολες εργασίες, κατασκευάσαμε πρωτότυπες δημιουργίες, τυπώσαμε κόμικ & εφημερίδα, ανεβάσαμε παραστάσεις, οργανώσαμε μπαζάρ, κάναμε εκδρομές, είδαμε ταινίες....μα πάνω απ' όλα γελάσαμε, χαρήκαμε, νιώσαμε υπερηφάνεια, καμαρώσαμε, δώσαμε και πήραμε φιλιά, κάναμε αγκαλιές, γιατρέψαμε πόνους, σκουπίσαμε δάκρυα, μοιραστήκαμε συγκινήσεις ...και το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον μας ενώνουν δυνατές κι έντονες εμπειρίες...
Μακάρι το σχολικό έτος 2013-2014, που μόλις τώρα ξεκινάει, να είναι για δασκάλους και μαθητές πιο δημιουργικό, με περισσότερες εκπλήξεις και πολλές συναρπαστικές στιγμές.




"Bacoli - Κύμη 30 χρόνια αδελφοποίησης" 


Το ιστορικό ταξίδι επαναλαμβάνεται 3000 χρόνια μετά



"....Έλληνες άποικοι από την Εύβοια στην θάλασσα... Ψάχνουν μια καινούργια πατρίδα... Το άσπρο περιστέρι που ξαφνικά εμφανίζεται, δείχνει την πορεία... Ακολουθούν αυτή την πορεία που τους πάει στην Κούμα! Ένας μακρινός ήχος κυμβάλων φτάνει προς τα πλοία, δεν μπορεί παρά να φτάνει από μια κοντινή γη... Και οι Έλληνες άποικοι πλέουν προς αυτή την πηγή, μέχρι την Κούμα..."








    Δύο πόλεις, μία ιστορία    


Συγκινητική η παρουσία της αντιπροσωπείας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στην αδερφοποιημένη πόλη Bacoli. Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Δημάρχου με αντιπροσωπεία του Δήμου στην αδερφοποιημένη πόλη της Κύμης, Bacoli, νέα αντιπροσωπεία του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου μετέβηκε στο Μπάκολι της Ιταλίας, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων της Κύμης και του Μπάκολι.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από ομάδα μαθητών του δημοτικού σχολείου Οξυλίθου και την εφηβική ομάδα του τμήματος της Κύμης, με τους επικεφαλείς τους, ενώ τον Δήμο και την πόλη της Κύμης εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Κουημητζή. Κατά την ομιλία της μετέφερε και τους προσωπικούς χαιρετισμούς του δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου, τονίζοντας: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι οι πόρτες της Κύμης και οι καρδιές μας θα είναι πάντα ανοιχτές για να σας υποδεχτούν, όπως υποδέχεται μια οικογένεια τα μέλη της».
Στόχος της επίσκεψης η αναθέρμανση των σχέσεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών σε οικονομικούς, τουριστικούς, εμπορικούς και άλλους επιχειρηματικούς τομείς.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε video, που ετοίμασαν κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό σχολείο Οξυλίθου, με θέμα την αρχαία Cuma, το οποίο οι θεατές παρακολουθήσαν με μεγάλο ενδιαφέρον, έκανε εξαιρετική εντύπωση και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.
Ήταν μία θαυμάσια συλλογική εργασία. Η επιμέλεια των κειμένων ήταν της Διευθύντριας Ευαγγελίας Βελισσαρίου, σε μετάφραση στην ιταλική γλώσσα Βασίλη Μπενέτου και υποτιτλισμό Ελένης Τόγια. Την επεξεργασία του video έκανε η Ιωάννα Χαλεπά, ενώ τον συντονισμό και την επιμέλεια των εργασιών είχαν οι δασκάλες Αρετή Νικολάου, Ευστρατία Βούρου, Αργυρώ Μανώλη και Αθανασία Καρατζά. Πρωταγωνιστές οι μικροί μαθητές Πάνος Λώλος, Τάσος Μαυρογένης και η μαθήτρια Ευγενία Κουλουρίδη.
Η Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Οξυλίθου ανέφερε στην ομιλία της, ... «καθώς προχωρούσαμε αναζητώντας τις ρίζες μας, που χάνονταν στο βάθος των αιώνων, φτάσαμε στο 800 π.Χ. Κι εκεί ανακαλύψαμε κάτι εκπληκτικό. Οι ρίζες μας ήταν κοινές με τις ρίζες ενός άλλου λαού. Του δικού σας».
Επίσης κατά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων οι μικροί μαθητές προσέφεραν στον δήμαρχο Ermanno Schiano και στους μαθητές του γυμνασίου του Μπάκολι χειροποίητες δικές τους κατασκευές, μεταξύ των οποίων και μία τριήρη, πιστό αντίγραφο εκείνης με την οποία οι αρχαίοι Κυμαίοι ταξίδεψαν, πριν 3000 χρόνια περίπου, στην Κούμα της Κάτω Ιταλίας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημ.Σχολείου Οξυλίθου που συμμετείχαν στην αποστολή ήταν οι : Νίκος Καπέλλος, Πάνος Λώλος, Ηρώ και Ευαγγέλια Νάνου, Γιώργος Μαντζουρανάκης, Μαρία και Γεωργία Θεοδώρου.
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα νησιά του Ιονίου, της Εύβοιας και της Κύμης ειδικά, από τη εφηβική ομάδα του χορευτικού τμήματος της Κύμης : Ζαχαρούλα Καραμάνου, Ευαγγέλια Καραγεώργου, Νίκος Σπανός, Γιώργος Δημάς, Ελένη Μόλα, Χρυσούλα Σαλωμίδου, Σταύρος Τσεκούρας, Μυρτώ Μελά, Ευαγγέλια και Σωτήρια Σκιάνη, Σοφία Ρετζώνη, Μαρία Ψαριανού, Ιωάννης Βαλαής, Ταξιάρχης Δανέλης. Τα παιδιά έκαναν μία άψογη και υπερήφανη εμφάνιση, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Κώστα Κανέλλου και τη φροντίδα της κ. Κατερίνας Γκέγκε, εκπροσωπώντας επάξια την πόλη της Κύμης, προκαλώντας τον ενθουσιασμό, εκδηλώσεις θαυμασμού και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών ενώ από την ελληνική αποστολή μοιράστηκαν και τοπικά Κουμιώτικα προϊόντα.
Τα μέλη της αποστολής, κατά την παραμονή της, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην ακρόπολη και στο Μουσείο του Μπάκολι, όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών της Ιταλικής Αρχαίας Κύμης, καθώς και την Αρχαία Πομπηία, την πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη, που θάφτηκε για πάντα κάτω από την στάχτη και τη λαβα του Βεζούβιου, μετά από μια φοβερή έκρηξη, στις 14 Αυγούστου 79 μ.Χ.

                                                                                                                       (πηγή kimanews.gr)






Φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι μας στην Ιταλία.











Το χορευτικό τμήμα της Κύμης που ήταν στην αποστολή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα παιδιά (Γυμνασίου & Λυκείου) έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αφού με το χορό τους ταξίδεψαν Έλληνες και Ιταλούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας. Σας ευχαριστούμε!




H εκδήλωση καλύφθηκε κι από τοπικά μέσα ενημέρωσης που προσήλθαν στην πλατεία Baia μαζί με δεκάδες Ιταλούς τιμώντας έτσι την γιορτή Αδελφοποίησης. 







Μια εκδήλωση για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης των πόλεων Bacoli & Κύμης που υπογραμμίζει με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο τις κοινές αξίες, την ιστορία και τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς των δύο πόλεων. Για μια Μεσόγειο θάλασσα που ενώνει πολιτισμούς και προωθεί την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών φιλίας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. 










Τα σχολεία έχουν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι, όχι όμως και το δικό μας. Ο Οξύλιθος συνεχίζει να κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς και περιμένει με ανυπομονησία την Πέμπτη, για να ολοκληρώσει με επιτυχία το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.
Σας ευχαριστούμε θερμά που μας τιμήσατε με την παρουσία σας όλη την εβδομάδα και σας περιμένουμε στο Βιγλατούρι, για να κλείσουμε μαζί την αυλαία μιας επιτυχημένης χρονιάς, που δε θέλει κανείς να τελειώσει. (ούτε ο ίδιος ο καιρός)






Περπάτησα πάρα πολύ 
και τα φτερά μου τα `χω χάσει. 
Μα εσύ που δεν πατάς στη γη 
καν’ την ψυχή μου να πετάξει... 
Μ’ ένα αερόστατο να πάμε στο φεγγάρι, 
 ένα αεράκι να μας πάρει... 
Φωτιά κι αέρας να κάνουμε δική μας 
τη μικρή ζωή μας...






Το Δημοτικό Σχολείο Οξυλίθου, έχει πρεμιέρα απόψε! Το, πολλά υποσχόμενο, εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων ανοίγει με μια βραδιά αφιερωμένη στα ντοκιμαντέρ. Οι κόποι μιας χρονιάς αποτυπώνονται απόψε σ'ένα πανί που θα στηθεί στην αυλή του σχολείου. Το ταξίδι μας ξεκινά από την Κύμη, κάνουμε μια μικρή στάση στην Κάτω Ιταλία και συνεχίζουμε για Ναύπλιο...Bon Voyage!   







Ουφ!Τι ζέστη είναι αυτή βρε παιδιά;; 
Έχουμε κανένα καρπουζάκι να δροσιστούμε; 






Στο εμπορικό τμήμα του σχολείου μας θα βρείτε αυτή την πρωτοποριακή, τελευταίου τύπου & ψηφιακής τεχνολογίας τηλεόραση, που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υψηλή ευκρίνεια και ο αποκωδικοποιητής Κλικλίκου. Κατασκευαστής της είναι η Γ' & η Δ' Δημοτικού που σκέφτονται να τη διαθέσουν στην αγορά μέσα στο 2014!Αναμένουμε λοιπόν...






Η Α' και η Β' τάξη ντύνουν "τη γυναίκα" από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα . Πώς άλλαξε η ενδυμασία της μέσα από το πέρασμα των αιώνων; Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε!






Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας να φιλοξενήσει μια μεγάλη μορφή της αρχαιολογίας, την κ. Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη. Η κα Σακελλαράκη μοιράστηκε μαζί μας στιγμές από τις ανασκαφές της στο Βιγλατούρι, συνομίλησε με τους μαθητές και δέχθηκε ερωτήσεις . Η ίδια, εμφανώς συγκινημένη, επιστρέφοντας έπειτα από τόσα χρόνια στο χώρο των δικών της ανασκαφών, φεύγοντας μας άφησε μια υπόσχεση....θα γυρίσει να συνεχίσει το πολύτιμο έργο που ξεκίνησε το 1994 στο λόφο, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ερείπια της αρχαίας Κύμης. 








Η μουσική έχει την τιμητική της!Οι μουσικοί Στέλιος Κοσμάς & Ευγένιος Μπένσης ήρθαν από την Αθήνα με μοναδικό σκοπό να εμφυσήσουν στα παιδιά όλη την αγάπη τους για τη μουσική. Αποτέλεσαν έμπνευση για μικρούς και μεγάλους αφού όχι μόνο παίξανε μαζί μας βιολοντσέλο και κιθάρα αλλά μας έμαθαν και βασικές έννοιες της μουσικής. Στο πιάνο συνόδευε , φυσικά, η αγαπημένη μας κ. Μίνα Ζάννα, η οποία τη φετινή χρονιά έχει αναδειχθεί ως η πολυτιμότερη συνεργάτης του σχολείου μας.   








Έτοιμο!! Καταφέραμε και χτίσαμε με ταπεινά υλικά μία πλίθινη κατοικία που τοποθετείται χρονικά πολύ πριν το 3000 π.Χ. 

Δημιουργώντας με τη φύση!






Το Δημοτικό σχολείο ευχαριστεί τον κ. Κωνσταντίνο Δημά (φωτογράφο) για το διήμερο workshop φωτογραφίας. Τα παιδιά με μια τεράστια αγκαλιά τον αποχαιρέτησαν εκφράζοντας έτσι με τον δικό τους τρόπο το "ευχαριστώ".




Το ολοήμερο τμήμα ευχαριστεί τον κ. Βασίλη Στρουμπούλη (Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ / Msc Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών) για την παρουσίασή του με θέμα: "Η ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της κατασκευής των κατοικιών - Τα πρώτα καταλύματα"




Ο πολιτισμός μας μέσα από το πέρασμα των ιστορικών περιόδων!
Το σχολείο μας δημιούργησε μια πραγματική "γέφυρα" μεταξύ των εποχών, ξεκινώντας από τα παλαιολιθικά χρόνια και καταλήγοντας στην κλασσική εποχή. Όλοι οι μαθητές του σχολείου εργάστηκαν πυρετωδώς κατασκευάζοντας το μοναδικό αυτό έργο τέχνης που πλέον θα κοσμεί το εσωτερικό του σχολείου μας.






Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας κόμιξ!









Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Την Κυριακή 24 Μαρτίου πάρτε μαζί τα φαναράκια σας κι ελάτε να αναβιώσουμε το πατροπαράδοτο έθιμο της "λαμπαδηδρομίας"!

ΏΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ : 18.00
ΤΟΠΟΣ  : Δημοτικό Σχολείο






Ιδού λοιπόν....όλα τα μυστικά της ναυπήγησης της τριήρους μας!!









ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΞΥΛΙΘΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
Κ Α Λ Ε Σ   Α Π Ο Κ Ρ Ι Ε Σ!











Η ενημέρωση από την κ.Παπαληγούρα (καθηγήτρια εξελικτικής ψυχολογίας) στο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και τεράστια συμμετοχή από γονείς κι εκπαιδευτικούς. Την ευχαριστούμε θερμά. 







Η Ε' τάξη τρώει τα ΜΙΓΜΑΤΑ! 
Εεε...δεν τρώγεστε με τίποτα εσείς!!


















Η Στ' τάξη αυτήν την περίοδο ασχολείται (και) με τα μοτίβα. Στο παρακάτω μωσαικό η συμμετρία διέπει όχι μόνο την επιφάνεια αλλά και το κάθε μοτίβο ξεχωριστά ενώ ο χρωματικός ρυθμός είναι αρκετά σύνθετος. Μπράβο παιδιά!




 












Συνταγή για αυθεντικά πλιθιά


Υλικά (στο περίπου)
1000γρ. κοσκινισμένο κοκκινόχωμα (πλούσιο σε άργιλο)
200γρ. άχυρα
2 κούπες νερό
18 κουταλιές διάθεση
25 γερές δόσεις γέλιου
τρίχες κατσικούλας
(*εμείς δε βάλαμε γιατί λυπηθήκαμε να την ξεμαλλιάσουμε)




Εκτέλεση 



Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ψιλοκόβουμε εκεί μέσα το άχυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοσκινισμένο κοκκινόχωμα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το νεράκι, από το θερμό της κυρίας Ιωάννας (σσσς...μην της το πείτε γιατί εκεί μέσα βάζει τον καφέ της το πρωί). Βάζουμε όλοι μέσα τα χέρια μας (γιατί όπως και να το κάνουμε, έχει περισσότερη πλάκα) κι ανακατεύουμε για 5 λεπτάκια. Έπειτα παίρνουμε κομματάκια από τη "ζύμη" μας και τα βάζουμε μέσα στην πρέσα που μας έφτιαξε ο μπαμπάς του Αναστάση και της Έλενας (δικής του εφεύρεσης παρακαλώ!) Αυτός που έφαγε όλο το πρωινό του κι είναι πολύ δυνατός, πιέζει το έμβολο. Βγάζουμε τα πλιθάκια μας από την πρέσα και τα αφήνουμε 4 μέρες στον ήλιο να στεγνώσουν!



ΚΑΛΗ   ΌΡΕΞΗ . . .  ΩΧ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ. . .

Κ Α Λ Ο    Χ Τ Ι Σ Ι Μ Ο  !   









...και τα έργα τέχνης συνεχίζονται! Οι μικροί καλλιτέχνες έχουν βαλθεί να μας εντυπωσιάσουν με τις ευφάνταστες, πρωτότυπες, ομαδικές  και ατομικές δημιουργίες τους. Έκπληξη προκαλούν οι ταφικοί περίβολοι και τα κτερίσματα, που έχουν κατασκευαστεί με επιμέλεια και προσοχή, αναδεικνύοντας τα έτσι σε μικρά αριστουργήματα.
  


ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ - Α' & Β'  ΤΑΞΗ








ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ - Γ' & Δ' ΤΑΞΗ








ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ - Ε' & ΣΤ' ΤΑΞΗ






Την άνοιξη αν δε τη βρεις...τη φτιάχνεις
Οδ. Ελύτης

Αλλά όχι μόνος σου...ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τη φτιάχνουμε καλύτερη.  
Δημοτικό Σχολείο Οξυλίθου




Κ Α Λ Ο    Μ Η Ν Α  








Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ,το σχολείο μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την καθηγήτρια εξελικτικής ψυχολογίας κ. Παπαληγούρα. Η ενημέρωση θα έχει ως βασικό θέμα τις ψυχικές ανάγκες των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Αγαπητοί γονείς & συνάδελφοι σας περιμένουμε. 










Μεγάλα έργα τέχνης από μικρούς καλλιτέχνες!


Πολλές φορές τα παιδιά, αστείρευτες πηγές ρέμβης και φαντασίας, μπορούν να δημιουργήσουν σπουδαία καλλιτεχνήματα με κομψές λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα σχέδια. 



ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ -  Γ' & Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ



ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ - ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
(για την δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδια καλούπια από συμπιεσμένο χαρτί ) 






Επιτέλους! Η κατασκευή της Τριήρους μας ολοκληρώθηκε! Μετά από δύο ολόκληρες εβδομάδες εργασιών, το γρηγορότερο πλοίο της αρχαιότητας ναυπηγήθηκε στο σχολείο μας κι είναι πλέον έτοιμο να πλεύσει στις πιο δύσκολες θάλασσες. Μαθητές και δάσκαλοι περιμένουν τη μέρα που θα λύσουν τα σχοινιά και θα σαλπάρουν για καινούριους προορισμούς & πρωτόγνωρες εμπειρίες...!















Τα παιδιά της Στ' τάξης χαράσσουν πάνω σε κομμάτια πηλού τα ονόματά τους,
χρησιμοποιώντας το Κυμαϊκό Αλφάβητο.  









Περιμένοντας υπομονετικά τα λουλουδάκια της αυλής μας να ανθίσουν..











Τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε μεγάλη τιμή για μας, η παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων του Ελληνικού Πνεύματος και της Τέχνης στο σχολείο μας. Κόντρα στο ρεύμα της υιοθέτησης ψεύτικων προτύπων από τους νέους, το Δημοτικό Σχολείο Οξυλίθου προβάλλει στους μαθητές του πρότυπα αληθινά, που συμβάλλουν στην ηθική, πνευματική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη τους, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως το σχολείο μας αποτελεί χώρο τέχνης, πολιτισμού και διανόησης.











Το ολοήμερο τμήμα παραλαμβάνει 3 ξύλινους κάδους ανακύκλωσης. Δε θέλει πολλή σκέψη...μπογιές, πινέλα, διάθεση, χαμόγελα και μανίκια σηκωμένα!!
Βάλτε χρώμα κι αγάπη στη ζωή σας!










Στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος οι μαθητές της Β' τάξης ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από το θαλάσσιο περιβάλλον και τα είδη προς εξαφάνιση. Η χελώνα καρέτα-καρέτα είχε την τιμητική της αφού της έφτιαξαν κι ένα τραγουδάκι. Ακούστε το δυνατά! "Σώστε τη χελώνα καρέτα-καρέταααα..." 


















Ο Διαδραστικός κινηματογράφος στο Γκάζι μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά , διασκέδασαν και έμαθαν πολλά για τα μεγαλύτερα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Τα συγχαρητήρια μας στους μικρούς "παντογνώστες" που βγήκαν πρώτοι στο διαγωνισμό των ερωτήσεων!





Η επίσκεψη μας στο δάσος της Σέτας, έκανε μικρούς & μεγάλους να έρθουν
αντιμέτωποι με έντονα συναισθήματα....θλίψης και απογοήτευσης.













Σε λίγες μέρες το σχολείο μας ετοιμάζεται να ζήσει ....τη μαγεία του διαδραστικού κινηματογράφου!!!

Πρόκειται για νέες σχολικές κινηματογραφικές ταινίες που δημιουργήθηκαν ειδικά για εκπαιδευτικό σκοπό, στις οποίες όμως  τα παιδιά έχουν τον έλεγχο. Εφοδιασμένα  με ασύρματα  τηλεχειριστήρια αλληλεπιδρούν  διαδραστικά ,με ειδικές εφαρμογές  πολυμέσων (multimedia) και διαμορφώνουν την εξέλιξη αλλά και τη μορφή τους. Παράλληλα συμμετέχουν και σε ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων. Η συμμετοχή  των  μαθητών  στα  εκπαιδευτικά  προγράμματά  αποτελεί  μια αξιόλογη διαδραστική εκπαίδευση που συνδυάζει ισορροπημένα ψυχαγωγία και γνώση.




Καλές Γιορτές!
Θα τα ξαναπούμε σε λίγες μέρες!